0° C

Диети

Готови ли сте за диета?

Напоследък все повече хора имат проблеми свързани с наднормено тегло. Те се подлагат на брутални ‘гладни’ диети, които в повечето случаи не видят до нищо добро. Самото понятие ‘диета’ като медицински термин означава не ограничение на храната, а специално подбрано количество, калории и химичен състав при всяко хранене. Диетата не трябва да се възприема като гладуване, а като правилно и балансирано хранене. Особено актуални напоследък са протеиновите диети. В повечето фитнес-центрове във Варна, специалисти-диетолози могат ви помогнат да подберете подходящ хранителен режим, който е съобразен изцяло с потребностите на вашия организъм.


Какво би се случило ако рязко и драстично ограничим приема на храна? При лишаване от храна организмът намалява активността на обменните процеси. По друг начин казано организмът започва да работи в икономичен режим, за да изгаря много по-малко калории от преди. Следователно в този случай мазнините ще се изгарят, но не особено интензивно, защото е понижено нивото на метаболизма. Освен това при намаляване на приема на храна в организма се намаляват не само мастните натрупвания, но и мускулната маса, която при средно статистическия съвременен човек се намира на средно или ниско ниво. Ето защо някои съвременни диетолози като Йорге Круз отдават изключително значение на честото и редовно хранене на определени интервали от време - концепция, залегнала в основата на Тричасовата диета.


Подлагайки се на диета например след месец бихте сте отслабнали с 5 kg. Обаче от тях само 3 kg са за сметка на мазнините в тялото ви, а 2 kg са за сметка на мускулите. Какво ще се случи след като се върнем към обичайния режим и стил на хранене? На организма вече ще са нeoбходими например около 100 – 150 kcal.по-малко от преди. Мускулната маса по принцип спомага за изгарянето на калории, но в резултат на нашата диета тя е намаляла. Получава се така че започваме да изразходваме по-малко калории от преди, а неизгорените калории запазваме под формата на мазнини!


Ето защо най-добрия начин за понижаване на теглото не е намаляването на калориите в храната, а по-интензивното им изразходване!

No more diets