0° C

Какво е Аюрведа?

<< Блог | RSS
Аюрведа е традиционна медицина, която произлиза от Индия преди повече от 5000 години. Аюрведа фокусира върху установяването на баланс в организма чрез хранителен режим, физически упражнения и прочистване на тялото, както и здравето на ума и душевната хармония.

В западния свят, Аюрведа се счита за форма на алтернативната медицина. Подобно на традиционната китайска медицина, Аюрведа е цялостна медицинска система, което означава, че тя се основава на теории за здравето и болестите и методи за профилактика и лечение.

Какво представлява типична аюрведа диагностика?

Първоначалната диагностика в аюрведическата медицина може да продължи един час или повече. Лекарят задава подробни въпроси за вашето здраве, диета и начин на живот и преслушва пулса. За разлика от традиционна медицина, в Аюрведа се оценяват 12 различни точки на пулса.

Преглежда се езика, тъй като външния му вид се смята, че той е индикатор за състоянието на различни орани. Също така наблюдават се външния вид на кожата, устните, ноктите и очите.

След оценката, лекарят ще определи уникален баланс на индивида - доши, или метаболитен тип. Един доша обикновено е преобладаваща и може да се разбалансирани, което обикновено се дължи на неправилно хранене и нездравословни навици.

Практикуващият лекар определя prakuti на пациента, също представлява неговата индивидуална същност. На тази база лекарят може да създаде индивидуален план за лечение, което често включва диета, упражнения, билки, йога, медитация и масаж. Планът на лечение обикновено се фокусира върху възстановяването на баланса към една конкретна доша.


Какви представляват доши-те?


Според Аюрведа, всичко вселената се състои от пет елемента: въздух, вода, огън, земя, и пространството. Тези елементи се комбинират, за да образуват трите доши (метаболитни видове): вата, кафа, и питта. Според Аюрведа, на доши типа се дължат до голяма степен индивидуални различия в организма и метаболизма.

Вата доша е комбинация от простор и въздух. Тя контролира движението и е отговорна за основни процеси в организма като дишане, клетъчното делене и кръвообращението. Вата части на тялото са: дебелото черво, таза, костите, кожата, ушите, и бедрата. Хората с вата, като основна доша се смятат за бързо мислещи, слаби и нефлегматични. За тях е характерно, че са податливи на тревожност имат суха кожа и запек.

Кафа доша представлява комбинация от елементите вода и земя. Смята се, че кафа е отговорна за силата, имунитета и растежа. Кафа части на тялото са гърдите, белите дробове и гръбначномозъчната течност. Хората с кафа като основна доша се смята, че са спокойни, имат солидна структура на тялото, податливи са на диабет, затлъстяване, конгестия на синусите, и проблеми с жлъчния мехур.

Питта съчетава огън и вода. Смята се, че контролира хормоните и храносмилателната система. Питта части на тялото са тънките черва, стомашните, потните жлези, кожата, кръвта, и очите. Хората с питта като основна доша се смята, че имат 'огнена' личност, мазна кожа, и са податливи на сърдечно-съдови заболявания, стомашни язви, възпаление, киселини в стомаха, както и артрит.

Небалансираната доша се смята за прекъсване на естествения поток на 'прана' (жизнената енергия). Нарушеният енергиен поток се смята, че затормозява храносмилането и дават възможност за изграждане в тялото на шлака, т.нар. 'AMA', което допълнително влошава енергията и храносмилането.


meditation

Какво може да включва един план на лечение според Аюрведа?

 • Диета: препоръките са индивидуализирани според доша-та на пациента и сезона.
 • Почистване и детоксикация: това може да бъде осъществено чрез гладуване, клизми, диети и терапии.
 • Билкова медицина: примери на аюрведа билки са трипхала, ашвагханда, готу кола, гугул и бозвелия.
 • Йога
 • Медитация
 • Упражнения: съобразени с конструкцията на пациента
  Масаж: лечебни билкови масла
Дата на добавяне: 06 януари 2013

Коментари:
Varna Fitness Profile Написаното за аюрведа тук е вярно. Може да научите още на http://veda4.com/ за нея.

Дата на добавяне: 16 януари 2014
 
1 - 1


Блог

 1. Офис Гимнастика
 2. Гимнастика за бременни
 3. Какво е Аюрведа?
 4. Бурният нрав е здравословен
 5. Животът на море е най-здравословен
 6. Фитнесът в Древна Гърция
 7. Сауната като спорт?
 8. Точкова диета
 9. 10 безценни съвета за правилно хранене
 10. Ключови съвети за оформяне на плосък корем
 11. 15-минутна тренировка за стегнато дупе
 12. Природни методи за засилване на имунитета
 13. Подготовка на имунната система за зимата
 14. Пробиотиците
 15. Как да станем по-силни?
 16. Лято с TrimeX
 17. Селен срещу свободните радикали
 18. Тричасова диета
 19. Освободете се от токсините с Liquid Chlorophyll
 20. Повишаване на тестостерона по естестен път
 21. Стимулирайте своя ум и тяло!
 22. Йогата - здраве чрез релаксация
 23. Да влезем във форма за лятото!
 24. Систематично лечение на целулит
 25. Десетте ползи от яйцата
 26. Правим ли силовите упражнения правилно?
 27. Зеленият чай благоприятства костната тъкан
 28. Протеиновата диета на Пиер Дюкан
 29. Десет удивителни ползи от секса за здравето
 30. Бягане без обувки